Culemborg Herstelt in de krant

  • Henriett Somlai

Ontmoetingsplek voor mensen met psychische kwetsbaarheid

CULEMBORG Op 19 januari houdt ‘Culemborg Herstelt’, ontmoetingsplek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid een open dag volop activiteiten in het Z-Café aan de Ridderstraat 4. Daarmee hoopt de organisatie de drempel te verlagen voor kennismaking met een ongedwongen plek waar kwetsbare mensen en hun naasten een luisterend oor vinden buiten de reguliere hulpverlening. Ze noemen zich hoopverlener, want ook zij hebben een moeilijke weg afgelegd. Die ervaring delen ze graag met anderen.

Marjoke Muller, bestuurslid van ‘Stichting Rivierenland Herstelt’ zag in november 2016 een artikel in de Culemborgse Courant over een bijeenkomst waar mensen met psychische klachten een kopje koffie met elkaar drinken en ervaringen uitwisselen. Ze dacht, dit is mijn kans. Door het niet herstellen van haar rughernia constateerden ze in 2012 een psychische oorzaak bij haar. Dat werd het begin van vier jaar ervaring in klinieken waar ze vooral als slachtoffer werd gezien. Door een stap te zetten naar de ontmoeting met ervaringsgenoten ontdekte ze dat ze naast haar ziekte ook kracht heeft. Ze werd gesterkt door de gesprekken, door de ruimte en door het begrip. Na in totaal 10 jaar ziekte is ze in 2017 weer begonnen aan een volledige baan.

GEEN GESLOTEN CLUBJEInitiatiefnemer Thea Bergstra: ,,Marjoke is een voorbeeld waar Culemborg Herstelt voor staat. Inmiddels wordt onze club door steeds meer mensen ontdekt. Daar willen we in 2019 extra in investeren.” Culemborg Herstelt is een burgerinitiatief van, voor en door Culemborgers. ,,We zijn geen gesloten clubje, iedereen is hier op woensdag van 10 tot 12 uur welkom om zijn of haar eigen manier van herstel te ontdekken. We bieden diverse activiteiten aan, maar niets is verplicht. Tijdens de open dag op 19 januari kunnen mensen sfeer komen proeven en activiteiten uitproberen”, aldus Thea. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers onder andere meedoen aan een zumbales, zangworkshop, lezing over reiki en het spel ‘Een Steekje los’ ontdekken. ,,Het zijn activiteiten die ons en anderen hebben geholpen om opnieuw het plezier te ontdekken en de verbinding te maken met onze passies. Ik heb zelf ook veel getekend, geschilderd, geboetseerd toen ik ziek was. Letterlijk dingen doen helpt. Je blijft in beweging.”

Meer informatie en de volledige agenda staat op www.culemborg.herstelt.org.

https://culemborgsecourant.nl/lokaal/ontmoetingsplek-voor-mensen-met-psychische-kwetsbaarheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *