Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid

Een diagnose hoef je niet eens te weten; neem de verantwoordelijkheid niet over, maar laat die waar hij hoort: bij de (aspirant-) vrijwilliger met een psychische kwetsbaarheid zélf. Dat was de belangrijkste boodschap voor deelnemers aan de Inspiratieavond Vrijwilligers met een Bijsluiter.

Lienden – Een theatrale act van ervaringsdeskundige Thea Bergstra was de opmaat voor gesprekken tussen vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties onderling over hun ervaringen met vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond. Signalen dat deze vrijwilligers soms moeilijk aan vrijwilligerswerk kunnen komen waren de aanleiding voor de Inspiratieavond. Organisaties willen de vrijwilligers die zij al hebben immers niet extra belasten. Deelnemers aan de inspiratieavond kregen tools – ‘bijsluiters’ – mee naar huis die zij kunnen gebruiken als zij te maken krijgen met nieuwe vrijwilligers. De handige bijsluiters kunnen voor allerlei vrijwilligers gebruikt worden. Ze zorgen ervoor dat er duidelijkheid komt over waar de vrijwilligersorganisatie en de vrijwilliger verantwoordelijk voor is. Op die manier kom je tot een win-win-winsituatie: winst voor de vrijwilligersorganisatie, de vrijwilliger en de gemeenschap. De tools staan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *